10 Saniye Haber Güvenilir Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Odaklanma Sorunu Nedir? Nasıl Çözülür?

Odaklanma Sorunu Nedir? Nasıl Çözülür?

Haber Editörü Haber Editörü - - 8 dk okuma süresi
105 0
odaklanma-sorunu

Odaklanma sorunu günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir durum haline geldi. Hatta öyle bir boyuta ulaştı ki dikkat dağınıklığı yaşamamak süper güç bile sayılabilir.

Sosyal medya, internet, teknoloji derken tek bir şey üzerinde saatlerce kaliteli vakit harcamak oldukça zor. Hatta bu yazıyı okurken bile defalarca dikkatiniz dağılmış bir paragraf yukarı çıkıp tekrar tekrar okumuş olabilirsiniz.

Bu sinir bozucu durum yüzünde hem vaktiniz hem de motivasyonunuz kaybolabilir. Yazıyı tamamen okumaktan vazgeçebilir veya atlaya atlaya okuyabilirsiniz. Bu durum günlük yaşantımızda da böyledir. Ders çalışırken, kitap okurken veya iş yaparken anlık bir odaklanma kaybı tüm çarkları bozabilir. Peki bu durum böyle devam mı edecek? Tabii ki hayır. Bazı yöntemlerle odaklanma sorunu sorun olmaktan çıkabilir.

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Odaklanma problemi yediden yetmişe herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Ancak genel kanı yalnızlıktan haz etmeyen insanların bir şeye odaklanırken daha çok zorluk çektiği yönündedir. O yüzden bazı matematikçiler, matematik öğrenmenin yalnız kalmayı sevmekten geçtiğini söyler. “Ben yalnız kalmayı sevmek istemiyorum” diyebilirsiniz. Bu durumda da birazdan okuyacağınız tavsiyeler odaklanma sorununuzu aşmanıza yardım edebilir.

Dikkat dağıtıcıları çalışma ortamınızdan uzaklaştırın.

odaklanma-sorunu
odaklanma sorunu

İnsan dikkati iki kısımda incelenebilir: dağınık dikkat ve odaklanmış dikkat. Dağınık dikkat birden fazla işi aynı yaptığınızda ortaya çıkar. Dağınık dikkatte farklı işler beynin farklı bölgelerini uyarırken fazla enerji harcar ve odaklanma sorunu ortaya çıkar. Bu durum aynı zamanda etraftaki korna sesi, bağırış vb. dikkat dağıtıcı etkilerde de ortaya çıkar.

Dağınık dikkatin önüne geçmek içinse tüm dikkat dağıtıcıları ortamdan uzaklaştırabilirsiniz. Bu bir saatin tik-tak sesi olabilir, ailenize sizi rahatsız etmemesini söylemek olabilir veya telefon bildirimlerinizi kapatmak olabilir. Ne olursa olsun fark etmez. Önemli olan dikkatinizi bozan ana dağıtıcıyı bulup ortadan kaldırmaktır.

Uyku düzeninize dikkat edin.

Uykunun önemi say say bitmez. Odaklanma sorununun da en büyük sebeplerinden biri uykusuzluktur. Günlük 7 saatin altında uykuyla tüm gün konsantre olmak oldukça zordur.

Doktorlar, bilim insanları dikkatli bir zihin için minimum 7-9 saat uyku alınması gerektiğini söylüyorlar. Özellikle uyku düzenini bir kere bozmuş kişiler düzeni tekrar tutturana dek odaklanma sorunu yaşadıklarını belirtiyor.

Spor egzersizleri yapın.

Başta serotonin, norepinefrin, dopamin olmak üzere daha pek çok hormon odaklanmanızı sağlar. Bu kimyasalları salgılatmanın en kolay yolu ise spor yapmaktır. En basitinden günlük 20-30 dakikalık bir yürüyüş dikkatinizi toplamanıza yardım edecektir.

Su içmeyi ihmal etmeyin.

Sabahları insanlar neden düzgün düşünemez biliyor musunuz? Cevap oldukça basit susuzluktan. Aynı şey açlık için de geçerli. Uzun süre susuz ve aç kaldığınızda dikkatinizi toplamanız zorlaşacak ve odaklanma sorunu yaşayacaksınız.

Yemek demişken fast-food vb. zararlı yiyeceklerden bahsetmiyoruz tabii ki. Sağlıklı ve dengeli beslenme her şeyde olduğu gibi burada geçerli.

Odaklanma egzersizleri yapın.

odaklanma-sorunu

Konsantrasyon ve dikkatin bir beceri olduğunu unutmayın. Tıpkı futbol oynamak gibi belirli antrenman ve egzersizlerle geliştirebilirsiniz. Peki ya nasıl? Tabii ki de günün belirli saatlerinde dikkatinizi tek bir şeye vererek. 2-3 saat boyunca tek bir şeye odaklanın demiyorum.

Artan sürelerle 10 dakikadan başlayarak kendinizi belirli bir göreve odaklamayı deneyin. Birkaç ay devam ettikten sonra zamanla odaklanma sorunu ortadan kalktığını hissedeceksiniz.

Dikkat egzersizlerini sabahları yapmanız daha kolay olacaktır. Okuldan veya işten döndükten sonra yorgunluk ve gün boyu dikkat dağıtıcıların etkisinde kalan beyniniz odaklanmakta güçlük çekebilir.

Çeşitli Odaklanma Egzersizleri

  • Kitap okumak
  • Aktif dinleme yapmak: Konferans, podcast veya tartışma programları olabilir.
  • Çapraz bulmaca çözmek.
  • Objeleri hayal etmek: Herhangi bir objeye bakın. Bu obje kitap, kalem, kaşık, telefon her şey olabilir. Ardından gözlerinizi kapatıp objeyi hayal edin. Neleri hatırladığınızı düşünün.
  • Sudoku çözmek.
  • Yapılacaklar listesi hazırlamak.

Bu egzersizler odaklanma sorunu olan-olmayan herkese önerilir.

Mola verin.

Hepimizin yapmaktan çok hoşlandığı bir şeydir mola. Ancak molanın da bir adabı vardır. Öyle 10 dakika çalıştım 1 saat mola vereyim olmaz.

Molanın amacı uyarılmış beyninizi dinlendirmektir. Bu sebeple kendinizi iyi hissettiğiniz anda tekrardan işinizin başına dönmelisiniz.

Odaklanma sorunu olan kimselerin belirli periyodlarla çalışıp, mola vermesi oldukça etkilidir. Tıpkı pomodoro tekniğinde olduğu gibi.

Hedef belirleyin.

Dikkat dağınıklığı egzersizlerinde belirttiğimiz yapılacaklar listesi yapmak bir nevi hedef belirlemektir aslında. Kendinize bir amaç koyarsanız onu tamamlamak için motive olursunuz. Bu sayede sıkılmaz ve odaklanabilirsiniz.

Kafein tüketin.

Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa kafein tüketmek de odaklanma sorununuza çare olabilir. Dikkatiniz dağıldığını hissettiğiniz bir anda kahve veya yeşil çay içmek odaklanmanıza yardımcı olur.

Müzik dinleyin.

odaklanma-sorunu

Araştırmalara göre herhangi bir işe başlarken arka planda müzik açmak odaklanma sorununun önüne geçebilir. Tabii ki bunda dinlediğiniz müzik tarzının da etkisi vardır.

Bangır bangır açılan metal veya pop şarkılar dikkatinizi daha çok dağıtabilir. Peki ne dinlemelisiniz? Popüler cevap elbette klasik müzik. Ancak doğa sesleri, enstrümantal şarkılar ve white noise denilen beyaz gürültü de dinleyebilirsiniz.

Kendinizi ödüllendirin.

Ödüllendirmek de bir başka çözüm yöntemi olabilir. “Eğer 30 dakika çalışırsam bunu bunu yapacağım” gibi kendinize sözler vererek motivasyonunuz artırabilir. Dikkatinizi toplayabilirsiniz.

İşlerinizi bölün.

Yapmanız gereken pek çok iş olabilir. Bakınca korkutucu görünüyor ve bu sebeple bir türlü odaklanamıyor olabilirsiniz. Bunu önlemek için işinizi küçük küçük parçalara bölmelisiniz.

Ders çalışıyorsanız konu konu, iş yapıyorsanız bölüm bölüm bölerek kendiniz rahatlatabilirsiniz. Düzenli olmak hem odaklanmayı hem de verimliliği büyük ölçüde artırır.

Sonuç

Yazıda odaklanma sorunu nasıl çözülür sorusunun yanıtını vermeye çalıştık.

Unutmayın odaklanma sorunu geliştirilebilir bir beceridir. Azim, istek ve odaklanma egzersizlerini yaparak bu problemin üstünden rahatlıkla gelebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir