10 Saniye Haber Güvenilir Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Nasıl Yapılır?
  4. »
  5. Kırık Link Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Kırık Link Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Haber Editörü Haber Editörü - - 6 dk okuma süresi
84 0
Kırık Link Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Site içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken teknik konulardan bir tanesi de site içinde bulunan kırık linklerin tespit edilmesi ve düzeltilmesidir. Bu şekilde arama motorlarının sayfalarınızı sağlıklı taramasının yanında kullanıcıların da olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilirsiniz.

Bu içerikte kırık linklerin neler olduğu ve nasıl düzeltilmesi gerektiği konusunda tüm detayları sizlerle paylaşıyor olacağız.

Kırık Link Nedir?

Kırık link, bir web sayfasında daha önceden yayında olan, ancak artık ulaşılamayan her türlü bağlantılara denir. Kırık linklere, bozuk linkler, kopuk bağlantı ya da ölü linkler de denir. Eğer bir linke tıklandığında 404 hata sayfasına yönlendirme varsa, o bağlantı kırık linktir.

“404 Hata: Aradığınız Bulunamadı” gibi bir sayfa ile karşılaşmak kullanıcı için ne kadar büyük bir hayal kırıklığıdır öyle değil mi?

İşte bir web sayfasında kullanılan bağlantılarda herhangi bir kopukluk, silinme vb gibi bir durum var ve bu bağlantı mevcut bir sayfaya yönlendirilmemiş ise karşımıza kırık link (broken link) olarak çıkacaktır.

Nasıl oluşur?

Bozuk bağlantıların oluşmasına en çok sebebiyet veren durumlar;

  • Bağlantının yanlış verilmesi,
  • Hedef sitenin ilgili bağlantıyı kaldırmış olması,
  • Hedef bağlantıyı yayınlayan sitenin yayından kaldırılması,
  • Web sitesi sahibi tarafından sayfanın erişime kapatılmış olması,

Kırık Linklerin SEO’ya Etkisi Nedir?

Kırık Link Nedir? Nasıl Düzeltilir?
Kırık Link Nedir? Nasıl Düzeltilir?

SEO için en önemli başlıklardan bir tanesi kullanıcı deneyimidir. Eğer sayfanızda kullanıcı 404 hatası ile karşılaşırsa vakit kaybetmeden sayfanızı terk eder.

Bu durum sayfanızın hemen çıkma oranını artıracağı gibi Google botlarının da sayfanızı sağlıklı indekslemesine engel olacak. Haliyle sayfanızdaki kopuk linkler SEO puanınızı aşağılara çekecek.

Sayfanızda yer alan link sayısının gereğinden çok olması hem ziyaretçiler hem de arama motorları tarafından hoş karşılanmayabilir. Çünkü ziyaretçiyi farklı bağlantılara yönlendirmeniz, kullanıcının işini uzatabileceği gibi sitenizin yetersiz olduğu algısına kapılmasına da sebebiyet verebilirsiniz. Bu nedenle sayfalarınızda gereksiz bağlantılar kullanmamaya çalışın.

Ayrıca yönlendirmek istediğiniz sayfa ile ayrıntılı bilgileri kendi içeriklerinizde kullanıcıya anlatmanız kullanıcı deneyimini artıracaktır.

Eğer etkili SEO teknikleri kullanarak sayfanızı optimize etmek için çaba sarf ediyorsanız bozuk linklere ayrı bir sayfa açmalısınız.

SEO uyumlu sayfalar kullanıcı deneyimi ile ölçeklenir. Kullanıcı deneyimi ise sayfamızın kalitesi ile değer kazanır.

Bozuk linkleri düzeltmek için tek tek sayfalarınızı kontrol etmeniz zor olacaktır. Bu nedenle öncelikle bu bağlantıları hızlı bir şekilde tespit etmeniz gerekir.

Kırık Link Nasıl Tespit Edilir?

Sayfamızda bulunan kopuk linkleri düzeltmek için önce bunların tespitini yapmanız gerekir. Bunun için bir çok analiz aracı var ancak ben size kırık link bulucu dead link checker aracı ile kullanılmayan kırık link tespiti nasıl yapılır?

Önce deadlink checker web sayfasına giriş yapmalı ve sayfanızın URL’sini aşağıda bulunan görseldeki gibi arama kısmına yazmalısınız.

URL’nizi arama kısmına yazdıktan sonra check butonuna basarak sitenizde bulunan tüm linkleri aşağıdaki görselde olduğu gibi tek tek kontrol edilmesini sağlamış olursunuz.

Sayfanızın analizi bittikten sonra, liste halinde size kırık bağlantıların hangileri olduğu gösterilir.

Kırık Linkler Nasıl Düzeltilir?

Sayfanızdaki bozuk linkleri tespit ettikten sonra, bu bağlantıların nasıl düzeltileceğine bir göz atalım.

404 Hatası Nasıl Düzeltilir?

kirik link nedir nasil duzeltilir 1 - Kırık Link Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Tespit ettiğiniz kopuk bağlantıların halen çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çalışmayan linkler sitenin herhangi bir yerinde buton vs. türünde veya yazı içerisinde bulunuyorsa bunları kaldırın ve bu linkleri 301 yönlendirme ile ilgili sayfalara yönlendirin.

Eğer wordpress altyapısı kullanıyorsanız Redirection ya da Broken Link Checker gibi yönlendirme eklentileriyle bu işlemi çok daha rahat yapabilirsiniz.

Ayrıca site içi ağınızda bulunan yönlendirme linklerini de kontrol edip, artık kullanılmayan linkleri kaldırmalısınız. Çünkü daha önce yayında olan bir yazınıza başka bir içeriğinizden link vermiş olabilirsiniz. Daha sonra bu yazıyı değiştirir ya da yayından kaldırırsanız yönlendirmeler kırık link olarak karşınıza çıkar.

Tüm düzeltme ve yönlendirmeler bittiğinde tüm siteyi tekrar kontrol edin.

WordPress Kırık Link Eklentisi

Broken Link Checker eklentisi sayesinde wordpress sitenizdeki kırık linkleri belirleyerek düzeltebilirsiniz. Adında analşıldığı gibi eklenti, sitenizde ki kırık linkleri otomatik olarak tespit ederek bunları düzeltmenize imkan sağlar.

Eklentiyi WordPress sitenize yüklemek için;

  • WordPress admin paneli > Eklentiler Yeni Ekle,
  • Açılan sayfada arama kısmına eklentinin ismini yazarak arama yapın.
  • Arama sonuçunda eklentiyı bularak eklentiyi indirin ve Etkinleştir
  • Eklentiyi artık kullanabilirsiniz.

Yukarıda anlattığım işlemleri belirli periyotlarla tekrar etmenizde fayda vardır. Bu sayede sayfalarınızın ve dahili bağlantılarınızın sağlıklı indexlenmesini sağlayarak SEO uyumluluğunuzu ve kullanıcı deneyiminizi artırmış olursunuz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir