Siteniz arama sonuç sayfalarında hızla geriye düşmeye başladıysa, yükselmekte zorlanıyorsa ve ziyaretçi trafiği ciddi oranda azaldıysa sitenize karşı negatif SEO saldırısı yapılmış olabilir. Sırlamaların düşürülmesi amacıyla yapılan bu tür saldırılara blackhat çalışmaları, antiseo ya da negatif SEO denir.
Bu yazımda bu saldırılarından gol yememeniz için tüm ayrıntıları sizlerle paylaşıyor olacağız.
Bu Yazımızda Neler Var :
Negatif SEO [Anti SEO] Nedir?
Negatif SEO, arama motoru optimizasyonunun tam tersi yönünde uygulanan yöntemdir. SEO uygulamaları bir sayfanın, arama sonuçlarında görünürlüğünün arttırılmasını hedefler. Anti SEO ise bu işlemin tersini, yani bir sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını düşürmeyi amaç edinir.
Antiseo sadece rakipler tarafından uygulanmayabilir. Sitenizi optimize ederken uyguladığınız yanlış bir strateji sonucu kendi sayfanızın da sıralamasını düşürebilirsiniz.
Olumsuz SEO saldırıları hackleme gibi sitenizin genel görünümü ve işleyişinde bir değişikliğe sebep olmaz. Tamamen sıralama düşürmeyi amaç edinir.
Şimdi Google sıralamalarını negatif etkilemeyi amaç edinen bu yöntem neden uygulanır, bu uygulamalardan nasıl korunulur, nasıl anlaşılır buna değinelim.
Anti SEO Ne Amaçla Yapılır?
- Rakipleriniz sizin sıralamalardaki konumunuzu düşürmek için yapabilirler. Bu yönteme sıralama budama denir.
- Siteniz hakkında yapılan kötü bir haberi ya da bilgiyi alt sayfalara göndermek için yapılabilir. Bu yönteme sanal imaj çalışması da denir.
- Kişisel nedenlerle yapılabilir.
Biraz araştırma yaptığınızda blackhat SEO teknikleri ile saldırı çalışması yapan ajanslar olduğunu göreceksiniz. Yani bu saldırılar birçok amaçla yapılabilir.
Mesela, dijital pazarlama ajansı ile sözleşmesini sona erdiren firmaların bu ajansların saldırılarına maruz kalma olasılığı ajans yetkilisinin ahlaki durumuna da bağlı olarak değişebilir.
Negatif SEO Nasıl Yapılır? Nasıl Anlaşılır?
Bu saldırılar normal SEO çalışması gibi sayfa içi çalışmasına yönelik olabileceği gibi sayfa dışında da gerçekleştirilebilir. Yani negatif on-page ve negatif off-page diye ayırabiliriz.
Site İçi Çalışma
Bu yöntem daha çok sitenizin güvenlik açıklarını fırsata çevirmeyi amaç edinir. Robot.txt dosyanızın değiştirilmesi, tüm resimlerin alt etiketlerin değiştirilmesi, sitenize virüs yüklenmesi, sayfa yönlendirmelerinin iptal edilmesi şeklinde uygulanabilir.
Site Dışı Çalışma
En çok tercih edilen yöntem site dışı saldırılardır. Uygulanan yöntemlerin bazıları şunlardır;
- Zararlı backlink profilleri ile penaltı cezası aldırma
- Marka ismine yönelik olumsuz haber ve yazılar yayınlama
- Bot trafik saldırısı ile site hızını yavaşlatma ya da işlevsiz hale gelmesini sağlama
- Olumsuz sosyal medya çalışmaları
- Olumsuz puan ve yorumlar
- Web sitesini hacklemeye çalışma
- Şikayet sitelerine şikayet yazıları yazarak itibar zedeleme
Sitenize dış kaynaklı gelen bağlantılar genelde sıralamalarınızı olumlu etkiler. Ancak alakasız ve spam içerikli dış kaynaklardan gelen yoğun bağlantılar Google tarafından fark edildiği zaman sayfanız cezalandırılır. Burada amaç sayfanızın Penguen algoritmasının görev sahasına girerek cezalandırılmasıdır. Genelde backlink saldırısı yöntemini kullanır.
Telif hakkı şikayetleri, kopya site oluşturma, sahte sosyal medya linkleri, site hızını yavaşlatma, içeriklerinizin daha otoriter sitelere yüklenmesi, DDOS saldırıları, sahte reklamlar, spam saldırıları gibi birçok yöntem de kullanılabilir.
Siteniz arama sonuçlarında hızla düşüşe geçmişse ve eski konuma çıkmakta zorlanıyorsanız sitenize karşı saldırı yapılmış olabilir. Bu çalışmalar daha çok rekabetçi sektörlerde uygulanır ve yüksek riskli yöntemlerdir. Daha sakin sektörlerde eğer kişisel bir sebep yoksa uygulanma riski düşüktür.
Web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını, aldığı backlinkleri , sitenizden çıkan dış bağlantıları ve içerikleri düzenli aralıklarla analiz ederek olumsuz SEO saldırısına maruz kalıp kalmadığınızı takip edebilirsiniz.
Bunun için bu saldırıları erkenden fark etmenize yarayacak olan araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar arasında Google Alert‘i tavsiye edebilirim. Ayrıca backlink temizleme için: CognitiveSeo, LinkQuaditor, LinkDetox araçlarını da kullanabilirsiniz.
Anti SEO’dan Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Antiseo saldırılarından korunmak için öncelikle sitenizi sürekli olarak analiz yukarıda da örneklerini paylaştığım araçlarla etmelisiniz. Bu saldırılardan korunmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz ;
- Sitenizin düzenli backlink analizi ile sitenize zarar veren düşük kaliteli bağlantıların Google Disavow Tool aracılığı ile reddedilmesi ve bu linklerin kaldırılması.
- İçeriklerinizin düzenli şekilde analizi ile yinelemeye sebep olacak durumların önüne geçilmesi. (Tekrar eden başlık ve içeriklerinizi tek yazıda birleştirebilir ya da silebilirsiniz)
- Alakasız sitelerden link satın almayın.
- Siyah şapkalı SEO tekniklerini kullanmayın. Eğer bu yöntemi daha önce kullandı iseniz kullandığınız bu yöntemleri temizlemelisiniz.
- Spam yorum yaparak sitenize bağlantı almayın.
- Başka bir sitede bulunan içeriği rewrite ederek sitenizde yayınlamayın.
- Birbirinin aynısı siteler ya da alt sayfalar yapmayın.
- Cloaking yöntemi ile arama motorlarını aldatmaya çalışmayın.
- +18, Yabancı kaynaklı, Hacklenmiş, Spam sitelerden gelen backlinkleri sitenizden temizleyin.
- Sitenizi Google Search Console ve Bing Webmasters Tools’a ekleyerek belli periyotlarla bu araçlardaki raporları analiz edin.
- Google Analytics aracı ile hemen çıkma oranları, açılış sayfaları gibi raporları takip edin.
- Sitenizin güvenlik kontrollerini, hız testlerini, site dışına verdiğiniz bağlantıların kontrolünü düzenli olarak yapın.
- Sitenizin içeriklerini başkası hazırlıyorsa kopya içerik araştırmaları yapın.
- Sosyal medya izleme araçları ile web sitenizin takibini yapın.
- Sayfa yönetici girişlerinde kullandığınız şifreleri güçlü şekilde özel karakter içerecek şekilde oluşturun.
Sonuç
Negatif SEO Rehberi olumsuz SEO saldırıları konusunda Google ve Bing site sahiplerinin yanında yer almaktadır. Ancak bu araçların saldırı olduğunu anlaması biraz zaman alabilir. Bu nedenle sitenizin sıralamalarını, hızını, bağlantılarını, içerik yapısını sürekli analiz etmenizde fayda var.