10 Saniye Haber Güvenilir Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Nasıl Yapılır?
  4. »
  5. Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Haber Editörü Haber Editörü - - 11 dk okuma süresi
242 0
Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Site içi linkleme (link inşası), SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışması yaparken bir çoğumuzun gözden kaçırdığı ancak arama sonuçlarına olan etkisi bakımından hayati öneme sahip olan bir stratejidir.

Site İçi Linkler Nedir?

Site içi linkler ya da dahili bağlantılar, web sitenizdeki sayfalara ve içerikleri birbirine bağlayan köprülerdir. Site içi linkler sitenizi ziyaret eden kullanıcılara daha önce yayınlanmış bir sayfaya veya içeriğe referans göstermeniz şeklinde gerçekleşir.

Konuya sitemize giriş kullanıcıların gözünden devam ederek site içi link inşasının SEO açısından önemini görelim.

Bir blog sayfanız olduğunu varsayalım. Belirli periyotlarda içerikler giriyorsunuz. Her blog sayfasının olduğu gibi içeriklerinizde de önemli olan ve okunmasını istediğiniz yazılarınız olacak. İşte burada dahili bağlantılar ile herhangi bir yazınızı ziyaret eden kullanıcıları yazı içerisinde kullanacağınız bağlantılar ile okunmasını istediğimiz sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Site içi linklemelerde kullanıcının sayfanızda daha fazla vakit geçirmesini sağlayarak dönüşüm oranını artırabilirsiniz. Bu da Google’a içeriklerinizin kalitesi ile ilgili sinyal verir.

Site İçi Bağlantıların SEO’ya Etkisi

Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?
Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Site içi bağlantılar Google bot için önemli sinyallerden biridir. Bunun nedeni herhangi bir içeriğinizi ziyaret eden botlar kullanıcılar gibi dahili bağlantılarınızı takip ederler. Burada uygulamanız gereken strateji ise örümcek ağı mantığına dayanmalıdır.

Örümcekler, ağlarını örmeye kenardan başlar ve ağın en önemli kısmı ise merkezidir. Yani sitenizin anasayfası. Her noktadan merkeze giden bir yol vardır. Web sitenizde de aynı mantıkla tüm sayfalarda anasayfaya bağlantı vermelisiniz.

WordPress gibi platformlarda her sayfada site logosu yada başlığı çıktığından dolayı anasayfaya zaten her sayfadan site içi link çıkışı olur.

Site içi linkleme hangi yazınızın ya da sayfanızın daha önemli olduğu konusunda Google’a sinyal verir. Şimdi sırayla site içi bağlantılar nasıl verilir? bu soruya cevap arayalım.

Site İçi Bağlantılar Nasıl Verilmelidir?

Site içi bağlantı verirken hangi adımları atmanız konusunda aşağıdaki bilgiler sizlere fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Kategori Yapınızı Gözden Geçirin

Kategori sayfalarınızı oluştururken en önemli sayfalarınızı kategorinin en altına atmak gibi bir hataya düşmeyin. Ne demiştik en önemli sayfamız anasayfa. Daha sonra ise önemli kategoriler ve yazılar gelir.

Şöyle düşünün Google bot sitenize geldi X konulu yazınıza ulaşmak için anasayfadan 3 adet tıklama bağlantısıyla ulaşabildi.

Yani Anasayfa>Kategori>Alt Kategori>X konulu yazı. Botlar için bu içerik 3 kat daha az değerli bunu unutma!

Biz bu yazının üst sıralarda olmasını istiyoruz ve içeriğe değer veriyoruz. Ama tutmuşuz bunu sitenin bilmem kaçıncı kategori sırasına atmışız. Google bot bunu yemez. Sen bu yazına anasayfadan bağlantı vermediğin sürece arama motorları senin yazını fazla yukarıya çıkarmaz.

En önemli içerikler en çabuk ulaşılanlar olmalıdır. Kategori yapısını ilk olarak anlattım çünkü asıl gelmek istediğim mesele biraz farklı. Farkettiniz mi bilmem ama her sayfadan anasayfa ya bağlantı linki olmalıdır çünkü anasayfa en önemli sayfamızdır dedik.

O halde ikinci en çok bağlantıyı nereye veriyoruz? Tabiki en önemli içeriğimize. Mesela ben SEO kelimesinde üst sıralara çıkmak istiyorum ve SEO konulu bir kategorim var. Ben bu kategori altında yazdığım her içerikte kategorime bağlantı vermeliyim ki Google’a şu sinyali vereyim; “SEO kategorisi benim en değer verdiğim sayfadır. Aynı değeri senden de bekliyorum.”

Site içi link inşası sırasında dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de Anasayfadan önemsiz sayfalara link vermemektir. Bağlantılar sayfaların önem sırasına göre yapılmalıdır.

Bağlantı Oranlarını Aşmayın

İçeriklerinizi link çöplüğüne dönüştürmeyin. Vereceğiniz linkler yazı uzunluğuna bağlı olarak 3-7 arasında değişebilir. Fazla abartmadan kullanıcı deneyimini de düşünerek linkleme yapmalısınız. Fazla bağlantılarkullanıcılar tarafından hoş karşılanmaz.

Ayrıca aşırı fazla bağlantı vermek tarama sınırına takılmanıza sebep olabilir. Sonradan dahili bağlantıları kaldırmaya çalışmak fazladan uğraşmanıza sebep olacaktır. Aynı durum dış bağlantılarda da geçerlidir.

SEO Uyumlu Bağlantılar Kullanın

site ici linkleme nasil yapilir 2 - Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Dahili bağlantılar oluştururken çıplak url şeklinde bağlantı verebileceğiniz gibi çapa metinlerle de bağlantı verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu bağlantı verilen sayfa ile içerik konusu alakalı olmalıdır. Sırf bağlantı vermek için kasmayın. Bağlantılarda kullandığınız metinler ise net şekilde talebinizi sunmalıdır. “buraya tıklayın” tarzı eski nesil linklemelerden uzak durun. Nasıl olması gerektiğine dair örnek verelim;

Mevcut bağlantı yapınızı screaming frog analiz aracı ile tespit edebilirsin. Bunun için yapmanız gereken sitenizi tarattıktan sonra üst menüde bulunan visualisation menüsü içerisinde bulunan seçenekleri kullanarak dahili bağlantılarınız ile ilgili bir çok bilgiye görsel olarak ulaşabilirsiniz.

Ayrıca alt menüde bulunan inlinks seçeneği ile de sayfa özelinde verilen dahili bağlantıları görebilirsiniz.

En Sık Yapılan Dahili Bağlantı Oluşturma Hataları

Dahili bağlantı oluştururken aşağıdaki hataları yapmaktan kaçınmalısınız.

Bozuk ve Çalışmayan Linkler

Dahili bağlantılarda ya da harici linklerde karşılaşılabilecek en büyük sorun linklerin çalışmamasıdır. Bunun sebebi hatalı girilmiş URL ya da linki olmayan bir sayfaya yönlendirme yapmasıdır. Bozuk linkler site içerisinde link kaynağının aktarılmasına engel olurlar. Bu durum sıralamanızın da olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.

Çalışmayan bu linkler Google’a sitenizin düşük kaliteli olduğunu göstermektedir. Kullanıcılar açısından ise sitenizi önemsemediğiniz sonucu ortaya çıkmaktadır. Sitenizde bulunan bir kırık link bile sitenizin sıralamasına çok fazla etki edebilir.

Aynı şekilde bozuk harici linkler de kaynaklarınız boşa tüketilmesine sebep olur. Tıpkı dahili link çalışmalarında olduğu gibi harici linkler sayfanızın hem Google hem kullanıcılar açısından değersiz gözükmesine neden olabilecektir.

Yönlendirme Zincirlerinin Kullanımı

Yapılan bir yönlendirme bir başka yönlendirmeye çıkıyorsa buna zincir adı verilmektedir. Uzun yönlendirme zincirleri sitenizin yavaşlamasına ve botların aklının karışmasına neden olabilir. Bu nedenle doğrudan hedef sayfalara link vermek en doğru seçenektir.

Geçici ve Kalıcı Yönlendirmeler

Yönlendirme yaparken bunun kalıcı mı ya da geçici mi olduğuna karar vermelisiniz. 302 geçisci yönlendirmesi ile 301 kalıcı yönlendirmesi arasında ziyaretçiler için herhangi bir fark yoktur. Ancak arama motoru botları için 302 yönlendirme demek eski sayfanın ve yönlendirilen sayfanın arama sonuçlarında yani dizide tutulması anlamına gelir.

302 yönlendirmeleri geçici durumlar için belirlenmiş yönlendirmelerdir. Eğer geçici yönlendirmeyi yapma sebebiniz sitenize fayda sağlamıyorsa onları kalıcı yönlendirmelere dönüştürmelisiniz.

Kalıcı 301 yönlendirmeleri ise son çözüm olarak görülebilir. Bunlar PageRank değerini orijinal sayfadan diğerine aktarırlar. Her bir yönlendirme tarama bütçesinden harcadığı için arama motoru botları sitenizde önemli sayfaları indekse eklemeden taramayı durdurabilirler.

Yönlendirmeleri minimum düzeyde tutmanız gerekmektedir. Tüm URL’leri gözden geçirmelisiniz.

Dahili Linklerde Nofollow Kullanımı

site ici linkleme nasil yapilir 3 - Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?

Nofollow etiketi arama motoru botlarına belirli bir sayfayı takip izlememesi konusunda sinyal verir. Bu nedenle Nofollow niteliğine sahip olan linkleri kontrol etmelisiniz ve gereksiz kullanılanları ortadan kaldırmalısınız.

Site İçi Fazla Link Kullanımı

Site içi link inşası sırasında aşırı link kullanımı sayfanızın spam olarak algılanmasına neden olabilir. Tabi bu durumda sıralamalarınız doğrudan etkilenecektir. Siteniz için önemli olan bağlantıları kullanmalısınız. Az ama öz bağlantı kullanımına özen göstermelisiniz. Ortaya çıkan sonuç temiz olmalı. Bu şekilde bir yaklaşım hedef kitleniz için olumlu gözükecek sayfaları öne çıkartma konusunda size yardımcı olacaktır.

3’ten Fazla Tıklama Alan Sayfalar

Yukarıda da bahsettiğim gibi sayfalarınızı fazla tıklamayla ulaşılabilecek şekilde inşa etmeyin. Bir sayfaya ulaşmak için ne kadar fazla tıklama gerekiyorsa kullanıcılar ve tarayıcılar bu sayfaya ulaşma konusunda geri adım atacaktır.

Bu nedenle önemli sayfalarınızı 3 ve daha fazla tıklama mesafesine koymak SEO açısından olumsuzdur. Ne demiştik ne kadar tıklama o kadar değersiz içerik.

Alakasız Sayfadan Link Verme

Dahili link oluştururken yönlendirme yapan sayfa ile bağlantı verilen sayfaların konu bütünlüğüne olabildiğince dikkat etmelisiniz.

Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır? | Sonuç

Dahili bağlantılarınız hem kullanıcılar hem arama botları için kritik öneme sahiptir. Yukarıda anlattığım konulara dikkat ettiğiniz sürece sapasağlam bir link inşası yapmış olursunuz. Tabiki SEO’nuza da katkı sağlamış olursunuz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir