Ruby Yazılım nedir biliyor musunuz? Nasıl bir dil olduğu hakkında bilginiz var mı?
Japon yazılımcı Yukihiro Matsumoto tarafından kullandığı yazılım dilleri içerisinde aradığını tam olarak bulamadığı için oluşturduğu yeni yazılıma Ruby ismini vermiştir.
Ruby yazılım dili ile ilgili felsefesinin bir yazılım dilinin daha keyifli yazılabiliyor olması, anlaşılır bir dil içermesi ve yazılımcının yaratıcılığını en üst seviyeye taşıması olarak ifade eden Yukihiro Matsumoto, nesne yönelimli ve geliştirmeye elverişli olması amacıyla açık kaynak kodlu olarak paylaşıma sunmuştur.
Bu Yazımızda Neler Var :
Ruby Yazılım Dilini Öne Çıkaran Özellikler
- Ruby dilinin nesne yönelimli olması gerek okunabilirliği gerekse de yazılabilirliği açısından oldukça kullanışlı bir yazılım dilidir.
- Basit bir syntax yapıya sahip olması nedeniyle oldukça anlaşılabilir bir dildir. Eiffel ve Ada dillerinden esinlenerek oluşturulmuştur.
- Öğrenmesi çok kolay bir dil olması da sezgisel anlamda syntax yapısından gelmektedir.
- Nesne yönelimli yazılımların avantajı daha az konla ve daha düşük boyutlu yazılımlar yapabilme imkanı tanımaktadır.
- Hata mekanizmasının da olması dilin kullanımını daha da kolaylaştırmaktadır.
- Ruby yazılım dili içeriğindeki modül kavramları sayesinde çoklu katılım ile çalışma imkanını vermektedir.
- Açık kaynaklı ve geliştirilmeye açıktır. Yazılım istediğiniz an da kütüphane içerisine metot ekleme imkanını tanımaktadır.
- Yüzde yüz nesne yönelimli bir yazılım dili olan Ruby, hemen hemen bütün işletim sistemleri ile uyumlu çalışmaktadır. Bu da bir çok yönden kısıtlamaları ortadan kaldırmaktadır.
Ruby Yazılım Dili Dünya Da Hangi Alanlarda Kullanılıyor
Ülkemizde ismi yeni yeni duyulmaya başlayan yazılım dili yakın gelecekte bir çok yazılımcının tercih edeceği diller arasında yerini alacaktır. Çünkü tamamen nesne yönelimli olmasının getirdiği avantajlar sayesinde uzun kodlar yazma, yazdıkça hata yapma olasılığını en aza indirgeyen Ruby bir çok alanda kullanılabilmektedir.
Ruby dilinin dünya da kullanım örneklerine baktığımızda Güvenlik yazılımdan web site yazılımlarına, Simülasyon, 3D modelleme, çağrı merkezi ve bilgi teknolojileri alanında, Ağ ve sistem yönetiminde kullanımlarını görmekteyiz. Ayrıca mobil iletişim sektöründe ve Robotik kodlama alanında kullanımları olan Ruby yazılım dili ile oyun programlama ve Android uygulama yazılması da mümkün olmaktadır.