SEMrush, SEO ve dijital pazarlama çalışmalarında kullanılan, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, reklam analizi, backlink denetleyici gibi birçok özelliği sayesinde kullanıcılara büyük katkı sağlayan bir denetim aracıdır. SEMrush denetim aracı, web sitenizin performansını arttırmanızda sizin en büyük yardımcılarınızdan bir tanesidir.
SEMrush site denetim aracı nedir? ve nasıl kullanılır? bu rehberde detaylı şekilde ele aldık. Bu rehber sayesinde hem SEMrush aracını daha iyi tanıyacak hem de SEO çalışmalarında yapılacak analizlerin o kadar da zor olmadığını görmüş olacaksınız.
Size SEMrus menülerini ve ne işe yaradıklarını anlatırken aynı zamanda gerçek zamanlı sorgular ile uygulamalı olarak da somut örnekleri göstereceğim. Bu sayede SEMrush’ı üç aşamada öğrenmiş olacaksınız. Bu aşamalar SEMrush programının genel olarak ne işe yaradığı, rakiplerin nasıl analiz edildiği ve SEO denetiminden oluşmaktadır.
İçerik sonunda ise web sitenize gelen bağlantılardan zararlı olanları tespit edip reddetme işleminin nasıl yapılacağına dair videolu eğitimi de sizlerle paylaşıyor olacağım.
Bu Yazımızda Neler Var :
SEMrush Nasıl Kullanılır?
SEMrush denetim aracını kullanabilmek için öncelikle SEMrush bağlantısını tıklayarak üye olmalısınız. Ücretli bir program olmasına rağmen 30 günlük deneme sürümü bulunmaktadır.
30 günlük deneme sürümü için kullanıcı kaydı olurken sizden kredi kartı bilgileriniz istenecektir. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız 5-10 liralık limiti olan bir sanal kart oluşturarak üye olmanızı tavsiye ederim. İnternet bankacılığınız yoksa da PTT gibi yerlerden ininial kart alarak da bu işlemi yapabilirsiniz.
SEMrush aracının genel görünümü aşağıdaki gibidir. Arama yani Search kısmında domain, anahtar kelime gibi metrikler ile araştırma yapılmaktadır. Arama kısmının solunda, resimdeki işaretli alanda bir filtreleme menüsü bulunmaktadır.
Filtrele kısmında bulunan seçenekler ile aramayı daraltıp özelleştirebilirsiniz. Örneğin; Backlinks seçeneği ile sadece backlinkeri, Display Adversting ile görüntülü reklamları, Keyword Magic Tool ile anahtar kelime öneri ve araştırmalarını görebilirsiniz.
Sol tarafta bulunan menüde ise bu filtre seçeneklerinden daha fazlasını oluşturan ana menüler bulunur. SEMrus üzerinden hangi araştırmayı yapmak istiyorsanız bu kısımdan gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca sol tarafta en üstte SEO Toolkit yazan kısımdan da Sosyal Medya, Reklam araştırması gibi seçenekleri de kullanmanız mümkün. Yani bu denetim aracı size birçok konuda yardımcı olacak bir araçtır.
SEMrush aracına genel bir giriş yaptığımıza göre şimdi sırasıyla bu menülerin ne işe yaradığına tek tek bakalım.
Menüleri anlatırken turkiye.gov.tr adresi üzerinden devam edeceğiz.
Competitive Research (Rekabet Araştırması)
Web sitesinin genel olarak trafik akış durumu, domain otoritesi, anahtar kelime bazlı trafiği, toplu anahtar kelime ve toplu backlink sorgusunun yapıldığı alandan oluşur. Alt menülerde bu aramaları gerçekleştirebilirsiniz.
Doman Overview: Web sitesinin domain analiz sonucunun özetlendiği kısımdır. Kendi web siteniz ya da rakibiniz hakkında genel olarak fikir edinebileceğiniz kısımdır.
Bu kısımda web sitesinin Semrush domain skorunu, ziyaretçi trafik durumunu ve backlinkleri grafiksel olarak görmeniz mümkündür. Web sitesi ile ilgili genel olarak çalışmalarınızda size fikir veren kısım burasıdır.
Trafic Analytics: Bu menüde web sitesinin trafik analizi ile ilgili ayrıntılı analizleri bulabilirsiniz. Daha çok hangi cihazlardan trafik geldiğini, en çok hangi sayfanın trafik aldığını bu menüde sorgulamanız mümkündür.
Ayrıca trafik analizi menüsünde aşağıdaki resimde işaretli alana farklı domainler ekleyerek trafik karşılaştırması da yapabilirsiniz.
Organic Research: Web sitenizin organik trafiği ile ilgili tüm detayları bu menüde analiz edebilirsiniz. Aşağıdaki resimde kutucukla işaretli alandan sıralamalardaki konumunuz, sıralama değişimleri ve size en yakın rakiplerin kimler olduğunu görebilirsiniz.
SEMrush aracında hangi menüde araştırma yaparsanız yapın eğer farklı bir çalışma yapmıyorsanız ülke olarak mutlaka Türkiye’nin seçili olmasına dikkat edin.
Organik arama sonuçlarında örnek olarak Competitors yani rakipler seçeneği ile
Sayfayı aşağı kaydırdığınız zaman karşınıza birçok veri çıkacaktır. Bunlardan en önemlileri ise en çok trafik alınan kelime ve pozisyon değişiklikleridir.
Keyword GAP: SEMrush aracı sizin potansiyel rakiplerinizi analiz eder. Bu menüde ise bu rakiplerin hangi anahtar kelimelerde sıralandığını görebilirsiniz.
Bunun için kutucukla işaretli kısımlardan rakipleri seçin ve Compare tuşuna basın.
Sayfanın altında ise arama sorgularında kullanıcıların hangi siteleri tercih ettiğine yönelik rakiplerin tıklanma istatistiklerini liste halinde bulabilirsiniz.
Backlink GAP: Keyword GAP menüsünde olduğu gibi bu seçenekte de rakiplerinizi seçerek tarama yaptığınızda ortak backlink alınan siteleri ve backlink sayılarını belirleyebilirsiniz.
Keyword Research (Anahtar Kelime Araştırması)
Anahtar kelime araştırmalarını yapabileceğiniz bu menü ile çalışmalarınıza farklı bir boyut kazandırmanız mümkündür.
Şimdi menü altındaki seçeneklere bir bakalım.
Keyword Overview: Bu seçenekte arama kısmına araştırmak istediğiniz anahtar kelimeyi yazarak analiz edebilirsiniz. Sonuç kısmında anahtar kelimenin zorluk derecesi, tıklama başına ortalama mliyet ve gösterim sayısı gibi birçok istatistik bulunmaktadır.
Keyword Magic Tool: Bu seçenek çalışmalarınızda yeni anahtar kelimeler keşfetmenize imkan tanır. hedef kelimenize ek olarak aranma hacimlerine göre anahtar kelime önerilerini buradan bulabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki resimde işaretli kutucuktaki seçenekler ile tam eşleşme, kısmi eşleşme ve genel eşleşme filtrelemesi ile reklam kampanyalarında ve içerik çalışmalarınızda kullanabileceğiniz kelimeleri belirlemeniz mümkündür.
Keyword Manager: Bu seçenekle anahtar kelimelerinizi projelendirip liste yapmanız mümkündür. Daha sonra bu listeden rekabet durumuna göre içeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz.
Keyword Difficulty: Çoklu anahtar kelimeleri karşılaştırabileceğiniz seçenektir. Yukarıda oluşturduğunuz listedeki kelimeleri buradan da kontrol edebilirsiniz.
Organic Traffic İnsights : Google Search Console ve Analytics hesabınızı bağlayarak buradan en iyi perfomans gösteren kelimelerin listesini çıkarabilirsiniz.
SEMrush denetim aracı ile geniş kapsamlı anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.
Link Building (Link Araştırması)
Backlink analizlerini yapabileceğiniz menü burasıdır. Gerek kendi web sitenizin aldığı referans bağlantıları gerek rakipleriniz nerelerden backlink aldığını bu menüden rahatlıkla belirleyebilirsiniz.
Backlink Analytics: Sorgulanan sitenin aldığı bağlantıları ve bu bağlantıları veren sitelerin sektörleri, bağlantıyı nasıl aldığı gibi birçok konuda size fikir verecek olan seçenek burasıdır.
Backlink Audit: Backlink denetimlerini buradan gerçekleştirmeniz mümkündür.
Link Building Tool: Bu seçenek ile belirlediğiniz kelimeler ve rakipleri toplu olarak sorgulayarak içerikleriniz ile ilgili benzer yayın yapan kanalları listeleyebilirsiniz.
Sorgulama yapmak için ilk bölüme kelimeleri ikinci bölüme ise rakipleri yazarak taramayı başlatabilirsiniz. SEMrush sizin için bu işlemin bir kısmını otomatik gerçekleştirir. Manuel eklemek istediklerinizi kendiniz ekleyebilirsiniz.
Bulk Analysis: İki yüz adede kadar domain sorgulayarak backlink karşılaştırması yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki resimde bulunan kutuya domain listesini yazarak Compare tuşuna basmanız yeterlidir.
Çıkan sonuçlar ayrı ayrı backlink sayısı, bu bağlantıların dofollow ne nofollow dağılımı, metin, görsel oranları gibi birçok konuda fikir sahibi olabilirsiniz.
Rank Tracking (Sıralama Takibi)
Sıralama takibi yapabileceğiniz menüdür. Bu menüde bulunan seçenekler ile sıralamalar hakkında detaylı analiz yapabilirsiniz.
On-Page & Tech SEO (Site İçi SEO Analizi)
Site denetiminin yapılacağı menü burasıdır. SEMrush sitenizi tarayarak sitenizin genel durumu hakkında size bir rapor sunar. Bu sayede sitenizdeki iyileştirmeleri gerçekleştirebilirsiniz.
Site Audit: Bu seçenekle SEMrush sitenizin genel durumu ile ilgili tarama yaparak sonuçları listeler. Sitenizde kaç adet hata olduğu, taranabilirliği, performansı ve link yapısı gibi birçok konuda bu seçenek işinizi görecektir.
Site audit sonuç sayfasının üstündeki menü seçeneklerinden detaylı analizler yapabilirsiniz. Örnek olarak aşağıda bulunan resimde Crawled Pages seçeneği ile tarama istatistiklerine göz atabilirsiniz. Sayfalarınızın taranma derinliği ve durum kodları ile ilgili detaylı analiz yapabilirsiniz.
Diğer seçenekler ile sitenizin genel durumu ile ilgili birçok veriye ulaşabilirsiniz. Bu sayede site içi SEO çalışmalarınızı da SEMrush üzerinden gerçekleştirmiş olursunuz.
SEO Content Template: Belirlediğiniz anahtar kelimede ilk sayfada olan rakip içerikleri tarayarak içeriklerinizle karşılaştırma yapabileceğiniz kullanışlı bir seçenek. Ayrıca bu kelimeler ile ilgili içerik hazırlamanıza yardımcı olacak bir metin editörü de bulunmaktadır.
Siz içerik yazarken SEO uyumluluğu gibi birçok konuda denetim sağlayabilirsiniz. Aşağıda bununla ilgili örnek bir kullanım bulunmaktadır.
On-Page SEO Checker: Sitenizin SEO çalışmalarında neler yapabileceğiniz konusunda size birçok öneride bulunan bu seçenek ile kendinize bir çalışan eleman edinmiş olursunuz.
Backlink önerilerinden tutun da içeriklerinizde kullanabileceğiniz semantik kelime önerilerine kadar birçok konuda elinizi rahatlatacak bir sorgulama seçeneğidir.
Log File Analyser: Sitenizin log kayıtlarını yükleyerek detaylı teknik analizler yapabilirsiniz.
Listing Management: İşletmeniz ile ilgili local verilerin analiz edildiği seçenektir. Bu seçenekte lokasyon olarak Türkiye olmadığı için üzerinde durmadan geçiyorum.
Management (Yönetici Aracı)
Yönetici aracı ile yeni projeler oluşturarak sitenizin genel durumunu siz normal hayatınıza devam ederken arka planda analiz edebileceğiniz bölüm burasıdır.
Oluşturduğunuz rapolar, yeni projeler ve çalışma notlarınızı bu alandan düzenleyebilirsiniz.
SEMrush ile Zararlı Bağlantıları Tespit Etme
Spam sitelerden gelen bağlantılar web sitenize zarar verir ve sıralama kaybı yaşarsınız. Bu durum devam ettiği sürece Google’da ceza yemeniz de kaçınılmazdır.