10 Saniye Haber Güvenilir Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Haber Editörü Haber Editörü - - 7 dk okuma süresi
144 0
src-belgesi

Bu makalede sizlere  SRC  belgesi nedir? SRC  sınavlarına nasıl hazırlanılır? Deneme sınavlarını nereden çözebilirsiniz? gibi birçok konuda aklınıza takılan sorulara cevap vereceğiz.

Günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle artık birçok sınav ve eğitimleri internet üzerinden yapmak mevcut hale geldi. Hayatımızı kolaylaştıran bu durum hem zaman hem mekândan tasarrufla büyük kolaylık sağlıyor.

SRC  Belgesi Ne Demek?

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren tüm ticari sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Sürücü ister kendi aracı ister başkasının adına yük veya yolcu taşısın SRC belgesi almak zorundadır. SRC belgesi 5 çeşit olarak ayrılır.

  1. SRC 1 Belgesi :Uluslar arası yolcu taşıma
  2. SRC 2 Belgesi :yurt içi yolcu taşıma
  3. SRC 3 Belgesi :Uluslar arası yük taşıma
  4. SRC 4 Belgesi :Yurtiçi yük taşıma
  5. SRC 5 Belgesi :Tehlikeli madde taşıma

Src belgesi Milli Eğitim Bakanlığının yetki vermiş olduğu kurum ve kuruluşlar tarafından verilir. Bu belge sürücü kursları tarafından verilemez. Src belgesi sınavlarında toplam 40 soru olur. Her sorunun değeri 2 puan olup, yapılan sınavda başarılı olabilmek için 28 soruya doğru cevap verilmelidir.

E-SRC eğitim kurumuna kayıt yaptıran kursiyerlerin kullanabileceği bir internet hizmetidir. T.C kimlik numaranızı ve şifrenizi yazdıktan sonra kullanmaya başlayabileceğiniz bir platformdur. İçeriğinde Src ders notları, Src dersleri videolu anlatım, Src soru çözümleri ve çıkmış sınav soruları mevcuttur.

Şimdi sizlere e-src sınavlarına nasıl hazırlanabileceğiniz konusunda bilgi verelim. Öncelikle birçok internet sitesi ve deneme sınavlarından yararlanabileceğiniz kaynaklar mevcut. Zaman içinde gelişen teknoloji ile artık kitap ve deftere gerek kalmadan rahatlıkla deneme testleri ve çıkmış sorular çözebileceksiniz. Binlerce soruluk bir havuzdan oluşan, kullanımı kolay, ücretsiz yeni nesil sınav aplikasyonu.

Online SRC Eğitimi Nasıl Alabilirim? 

src-belgesi
src belgesi

Öncelikle bunun için erişiminizde olabilecek  bilgisayar ve internet bağlantısına ihtiyacınız olacaktır. Ardından çeşitli eğitim veren online src kurslarına kayıt yaptırdıktan sonra size verilen günler ve saatlerde derslere bilgisayarınızdan katılım sağlayarak online kursunuzu tamamlayabilirsiniz.

Kurs süresince aldığınız derslerin yanı sıra çeşitli internet sitelerinden deneme testleri çözebilir, çıkmış soruları inceleyebilirsiniz. Online src eğitimi kurslarında hangi dersler veriliyor, dersin işleyişi nasıl, konular nedir gelin beraber inceleyelim.

İlk konu olarak araçların tanıtımı yük ve yolcu ile alakalı bilgiler veriliyor. İkinci konu ise yolcu taşımacılığı. Bunu şu şekilde açarsak;

4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanununun Amacı

  • Ülkemizde karayolu taşımalarını ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemek
  • Taşımada düzeni ve güvenliği sağlamak
  • Taşımacı, acente ve taşıma işleri komisyoncuları ile nakliyat ambarı kargo işletmeciliği ve benzeri hizmetlerin şartlarını belirlemek

Yukarıda belirttiğim üzere e-Src  eğitim sistemi üzerinden kayıt yaparak gerekli ders anlatım videoları ve çıkmış sınav soruları, deneme sınavlarına erişim sağlayabilirsiniz. Aşağıda sizler için birkaç örnek sınav sorusu göstereceğim;

1-)Tek şoför 24 saatlik bir periyotta kaç saat çalışabilir?

A-)8

B-)9

C-)10

D-)11

2-)Aşağıdakilerden hangisi araçlar için birinci derecede aktif güvenlik gereçlerinden biridir ?

A-)Planlı deformasyon noktaları

B-)Silecekler

C-)Kapı içi barları

D-)Emniyet camı

3-)Buzlanmanın olduğu yolda sürücünün ne yapması doğrudur?

A-)Takip mesafesini artırması

B-)Takip mesafesini azaltması

C-)Takip mesafesine uyması

D-)Ani fren yaparak durmaya çalışması

src-belgesi

Aşağıda vereceğim linklerden daha birçok deneme sınavı ve çıkmış sorulara ulaşabilirsiniz

Anlatımlarımızdan da yola çıkarak SRC belgesi almak için online SRC eğitimi veren güvenilir sitelerden e-SRC sitesine kayıt yaptırdıktan sonra online derslere katılarak konuları işleyebilir gerekli eğitimleri alabilir ve belgeyi almaya hazırlanabilirsiniz.

Ardından o yıl ki sınav tarihine göre e-Devlet üzerinden sınav için gerekli belgeleri hazırlayarak teslim ettikten sonra kayıt işleminizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Kayıt için detaylar şunlar;

SRC Belgesi İçin İnternetten Başvuru Nasıl Yapılır? 

E-devlet üzerinden hesabınıza giriş yaptıktan sonra kamu kurumlarından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını seçip buradan mesleki yeterlilik belgesi işlemlerinden doğrudan SRC belgesi başvuru kısmına tıklayacak.

Kayıt yaptıran kursiyerler yurtiçi taşımacılık için 28 saat, uluslararası taşımacılık için ise 32 saat eğitim almaları gerekmektedir. Ücret merak edenler için alınacak tek belge için SRC ücreti 31 TL’dir. Fiyatlar alacağınız SRC belgesi seviyesine göre farklılık gösterebilir.

Sizlere online src eğitimi deneme sınavı başlığı altında birçok bilgi vermeye çalışarak yardımcı olmayı hedefledik. Verdiğimiz bilgilerden yola çıkarak sizde online src eğitimi deneme sınavına kolaylıkla ve rahatça hazırlanabilir src belgenizi kolaylıkla alabilirsiniz.

Unutmamanız gereken şu ki sınavlara iradeli ve düzenli bir şekilde hazırlanarak gerekli kaynaklardan yardım alarak rahatlıkla başarıyı yakalayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken internetin sınırsız bilgi ve sitelerinden yararlanmak.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir